Neira Beganović

Neira

 + Ime i prezime: Neira Beganović

+ Razred: IV b

+ Godina: 2010/2011

+ Razrednica: Elvira Sejdić, prof.

 

 

Ja sam Neira Beganović, Medicinsku školu u Bihaću sam završila 2011. godine i trenutno sam studentica treće godine Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci.

Prije svega, izuzetno se lijepo osjećam što mi je ponuđeno da napišem nešto o svom četverogodišnjem iskustvu u Medicinskoj školi Bihać . Iskoristit ću ovu priliku da se prisjetim svojih prijatelja iz školskih klupa, divne razrednice, profesora i nezaboravnih trenutaka. Srednja škola je poglavlje moga života na koje se uvijek rado vraćam.

Bio je veliki izazov sa četrnaest godina odlučiti čime se želim baviti u budućnosti i kojim putem krenuti na toj ogromnoj raskrsnici života. Od prvog dana početka nastave znala sam da sam napravila ispravan izbor. Baviti se medicinom u bilo kojem segmentu i na bilo kojem nivou je najhumaniji poziv, upravo je to bio razlog zašto sam upisala tu školu. Od samog početka sam bila suočena s mnogim izazovima. Nova sredina, novi ljudi... Ali, kada volite ono što učite i radite nekako sve brzo dođe na svoje. Svaka godina je bila posebna i drugačija. Svi ćemo pamtiti druženja, izlete, ekskurziju, kolektivne nestašluke... Isto tako pamtimo ljude koji su imali najveći uticaj na naše živote u tom periodu, učinjene greške i životne lekcije. Unutar te škole sam stekla iskrene prijatelje, koji su mi i danas velika podrška. Unatoč udaljenosti čuvamo to što smo tada izgradili. Za veliki dio pozitivnih iskustava je zaslužna naša razrednica, profesorica Elvira Sejdić. Širila je pozitivnu energiju i trudila se da naučimo da je najbitnije biti dobar čovjek prije svega. Uz njen nagovor i podršku sam se prijavila na „Youth leadership program“ i dobila priliku da provedem nezaboravnih mjesec dana u Sjedinjenim Američkim Državama, da predstavljam Bihać i Medicinsku školu zajedno sa učenicima iz različitih dijelova BiH. Neizmjerno sam zahvalana profesorici što mi je pomogla da shvatim da mogu postići puno više nego što mislim i da vjerujem u sebe. Zahvalna sam i ostalim profesorima, omogućili su mi da steknem potrebno znanje, koje mi je uveliko olakšalo da nastavim školovanje na izuzetno zahtjevnom fakultetu. Neki od profesora su u velikoj mjeri zaslužni za ovo što danas jesam. Njihovo znanje i stavovi o životu su ostavili trag i uputili me ka razumijevanju moje uloge u ovom društvu te zašto obrazovanje treba da bude prioritet. Bili su inspiracija da se trudim, učim, dajem svoj maksimum i u periodu kada je bilo najteže. Također sam zahvalna doktorima i koordinatorima praktične nastave, koji su nas uveli u svijet medicine iz prve ruke.

Cjelokupno pozitivno iskustvo je upotpunila titula učenika generacije, koju s velikim zadovoljstvom dijelim sa dragom kolegicom Arzumanom Ožegović. Dobiti takvo priznanje puno znači i to je bio dodatni motiv da se i dalje trudim postići što bolje rezultate u nastavku školovanja.

Moj primarni cilj je bio da školovanje nastavim van granica BiH, ali spletom okolnosti se to nije ostvarilo. Vjerujem da se sve dešava s razlogom i nadam se da ću jednog dana svojim znanjem, iskustvom i radom, ako Bog da, moći doprinijeti razvoju našeg društva i tome da budućnost nekih novih generacija bude svjetlija. Svaki trud se na kraju isplati i savjetujem sve vas, koji ovo čitate, da budete neumorni u traženju znanja, da vas ne sputavaju mnogobrojne prepreke na koje ćete nailaziti. Vjerujte da jedino tako, s iskrenim ciljem, možemo pobijediti nepravdu koja nam se svakodnevno nanosi u našoj državi. Ne ograničavajte se na male želje i ciljeve, imajte visoke ambicije jer nikad ne znate gdje vas život može odvesti i kojim putem ćete krenuti poslije srednje škole.

Za kraj napomena da stojim na raspolaganju svima kojima je potrebna pomoć ili informacije za upis na neki od smjerova Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci.